Animals Poem In Bodo

Animals is a beautiful poem by Walt Whitman. Here, Animals Poem In Bodo is an article of Animals poem explained in Bodo language. This poem has total 16 lines and is written in a single stanza. Through this poem, the poet wants to express the qualities of animals that they possess in them. So, let us learn this poem line by line. At the end of this article, you’ll find more contents like Summary, Word Meanings, Questions and Answers, a PDF file, etc. Therefore, Stick to this article till the end.

Animals Poem in Bodo @ The Circular Desk
Animals Poem in Bodo

Animals

I think I could turn and live with animals, they are
so placid and self-contain’d,
I stand and look at them long and long.
(Animals) They do not sweat and whine about their condition,
They do not lie awake in the dark and weep for their sins,
They do not make me sick discussing their duty to God,
Not one is dissatisfied, not one is demented with
the mania of owning things,
not one kneels to another, nor to his kind that
lived thousands of years ago,
Not one is respectable or unhappy over the whole earth.
So they show their relations to me and I accept them,
They bring me tokens of myself, they evince
them plainly in their possession
I wonder where they get those tokens,
Did I pass that way huge times ago and negligently drop them?

By WALT WHITMAN

Word Meanings

Turn = To change; सोलायनो ।
Placid = Calm; गोजोन ।
Self-contain’d = Satisfied; थोजासे ।
Stand = To be on feet; गसं ।
Sweat = Work-hard; जिरायनाय गैयै हाबा मावनाय ।
Whine = Worry; दाहा ।
Condition = Situation; थासारी ।
Lie awake = To not sleep; सीरी मोन्ना था ।
Dark = Without light; खोमसी ।
Weep = Cry; गाबनाय ।
Sins = Crimes; फाफ ।
Sick discussing = Busy discussing; गोबाव सम सावरायनांनाय ।
Dissatisfied = Not satisfied; थोजासे नंङै ।
Demented = Unhappy; दुखु ।
Mania = Habit; हुदा ।
Owning = Taking; लानाय ।
Things = Materials; मुआ बेसाद ।
Kneels = To bent knees; हान्थू खरायनाय ।
Lived thousands = Present for more than 1000 years; रोजा रोजा बोसोर थांना थाबोनाय ।
Respectable = Honorable; मानीजाथाव।
Unhappy = Sad; दुखु ।
Relations = Bonds; सोमोनदो ।
Tokens = Symbol; सीन ।
Evince = Show; दीन्थी ।
Plainly = Clearly; रोखायै ।
Possession = Having something with; थाजानाय ।
Wonder = To surprise; गोमोहाब ।
Pass = Move away; बारलां ।
Huge = Big; गोबां ।
Negligently = To leave something without importance; नेवसीनानै ।
Drop = Let fall; खोलै ।

Summary

From this poem, the poet wants to give us a message about the simplicity lives of the animals. So, the poet thinks that he can change and live with the animals. Because the animals are very calm and self satisfied. He says that he stands somewhere in the field and look the animals for a long period of time.

After seeing them, he sees that they do not have to work hard and not to worry about their situation. Secondly, the animals do not have to stay awake at night and cry for the crimes committed by them. Thirdly, it is needless to talk about their work done for the God. Because these animals are living as it is to be lived in their way. Neither of them are not satisfied nor have the tensions for acquiring materials. Last but not the least, the animals do not kneel down in front of anyone nor they praise their ancestors who lived thousands of years ago. The poet also says that no one of them is respectable to another. Because of that none of them are unhappy too in this planet.

For this reason, the poet says that these animals are showing those aforesaid qualities in them to the poet and the poet agrees these qualities. So the animals bring back those valuable qualities of the poet by representing clearly those qualities in them. Because of those valuable qualities in animals the poet is surprised to see from where they got all those qualities.

Finally, the poet questions himself whether he had came through that good times long time ago but dropped those valuable qualities due to his negligence.

Animals Poem Explanation In Bodo

बे खनथायनी गेजेरजों, खनथायगीरीया फोरमायदों दी — गाव सानो सोलायनो आरो जिब-जूनारजों थाफानो । मानोना बिसोर जोबोथ गोजोन आरो थोजासे ।

बियो गसंना नायो बिसोरखौ गोबाव सम । बिसोर गावसीनी थासारीखौ लाना जेबो हाबा मावआ आरो जींगा सिया । बिसोर हराव सिरि मोन्ना थाया आरो गावनी मावनाय दायनी थाखाय गाबा । बिसोरो खनथायगीरीखौ बिसोरनी गसायखौ सिबिनायनी फारसे सावराय नांगौनी गोनांथी गैयै खालामो । रावबो थोयै नङा आरो मुवा बेसादनी नांगौनी थाखाय खर’ सानायनी गोनांथी गैया । रावबो रावनीबो सिगांआव खर’ गंग्लाया बा गावसोरनी हाजार बोसोर सिगांनी फोलेरफोरखौबो गंग्लाया। रावबो मानीजाथाव नङा एबा गोजोन गोयै नङा गासै बुहुमाव ।

बिनिखायनो बिसोर गावसोरनी सोमोन्दोखौ खनथायगीरीनी सिगाङाव दिन्थीदों आरो बेफोरखौ खनथायगीरीया गनायो । बिसोर लाबोयो खनथायगीरीनो खनथायगीरीनी गुबै गुनफरखौ । बिसोर फोरमायो बेफोरखौ रोखायै गावसीनी आंगोआव लाफानानै । खनथायगीरीया गोमोयो बहानीफ्राय बिसोरो बेफोर गुनखौममोनखो होन्ना ।

खनथायगीरीया सोंलु सोङो गावखौनो, गावबो बेफोर गुन गोनां समफोरखौ गोबाव सम सिगां बारबोखांबोबाय नामा आरो जेबो थाल लायालासे गारबो बोबाय नामा होन्ना ।

Related Articles:

A Tiger In The Zoo In Bodo Language

Fog Poem In Bodo Language

Questions And Answers

1. Notice the use of the word ”Turn” in the first line. ”I think I could turn and live with animals…” What is the poet turning from?
Answer:
The poet thinks that he can change himself and become like animals.

2. Mention three things that human do and animals do not.
Answer:
Humans struggle and worry for their condition. They cannot sleep at night because of his sins done by him. Human beings run after property. But animals do not do all these crazy things.

3. Do humans kneel to another humans who lived thousands of years ago? Discuss this in groups.
Answer:
Yes, because human adopted it as a part of their culture to show respect to elders.

4. What are the ”tokens” that the poet says he may have dropped long ago and which the animals have kept for him? Discuss this in class.
Answer:
The tokens are love, affection, kindness, sympathy, etc. The poet says he might have dropped these qualities long ago. Because all these qualities are disappeared from humans. But the animals are still having these qualities and for that reason the animals are better than humans.

Animals Poem In Bodo

5. Why does the poet want to ‘turn and live’ with animals?
Answer:
Because the animals are so peaceful and self satisfied.

6. How are animals different from man in relation to owning things?
Answer:
Animals do not run after material things but humans are totally opposite of them.

7. What does the poet think of the token which came to the animals?
Answer:
The poet thinks that men had those qualities long ago but had left for the animals as they have plenty in them.

8. Who composed the poem ‘ Animals’?
Answer:
Walt Whitman composed the poem, ‘Animals’.

9. Why does the poet want to live with animals?
Answer:
The poet wants to live with animals because he finds they are much better than human beings.

Animals Poem In Bodo

10. What do the animals not do for their sins?
Answer:
The animals do not lie awake at night and cry for the sins committed by them.

11. How do the human beings behave about owning things?
Answer:
The human beings become like mads about owning things.

12. What makes the poet wonder?
Answer:
The poet wonders about the tokens that animals kept for the poet and from where they got all those tokens.

13. The animals have something in plenty. What is it?
Answer:
The animals have tokens of love in plenty.

Animals Poem In Bodo

14. How do the animals act about their ‘conditions’, ‘sins’ and ‘God’?
Answer:
The animals do not sweat nor whine about their condition, they do not lie awake in the dark and weep for their sins and they are doing their duty to God in an exact way.

15. What do men do for their sins?
Answer:
The men stay awake at night and cry for their sins.

16. What are the main theme of the poem ‘Animals’?
Answer:
From the poem, Animals, the poet wants to give a message that animals are satisfied in every aspects but we humans are not. So, we need to learn from animals.

17. What are the ‘tokens of myself’ for the poet which the animals bring back to him?
Answer:
By the ‘tokens of myself’ the poet means love, affection, kindness, etc. that animals are carrying with them. These are to be human’s real qualities but the animals are showing these qualities instead of the human beings.

18. What does the poet think of the tokens which came to the animals?
Answer:
The poet thinks that these tokens were part of human beings long ago but mans have dropped them. But the animals have these qualities in plenty. So the poet wonders as if humans have left them for the animals long long time ago.

Conclusion:

If you like this article then please share this article with your friends. And you may also follow our social media pages like Facebook, Twitter, YouTube Channel, etc.

Share This Article:

Leave a Reply